Terug naar 2010

hb nieuws (2010)

De Nieuwe prins van Giegeldonk is…..

 

Tja, wie wordt nu de nieuwe prins van Giegeldonk? Van Adrianos is bekend dat hij er niet zoveel zin meer in heeft.

Die retraite bij de Orde van de Broeders van Wanorde is hem bij zijn eerste verkiezing niet goed bevallen. Bij monde van Ton Krzeszewski heeft hij laten weten niet nog een keer die ellende te willen doormaken. Het ziet er naar uit dat het voor Adrianos maar één ambtstermijn wordt, net als voor Prins Kiske.

Op zaterdag 13 november, twee dagen na de Elfde van de Elfde, wordt de nieuwe prins van Giegeldonk in de Texashoeve gekozen. Langzaam druppelen om 20.00 uur de belangstellenden en genodigden binnen. ze hebben zich uitgedost in de kleuren geel, groen en rood. Ondanks de verkiezing blijft de TV aanstaan. NAC speelt en krijgt van Twente een doelpunt tegen.

Blaaskapellen

Vlak bij de bar staan de muzikanten van blaaskapel de Lapswanzen zich met een pilsje in de hand voor te bereiden op hun optreden onder het motto ‘zonder drank geen klank. Hofkapel Bimde Blaozers heeft zich verdekt opgesteld in de rokersruimte om het lucht binnen halen te oefenen. De muzikanten van De Fiepers mengen zich onder het publiek en hebben kennelijk geen extra middelen nodig voor een mooi stukje muziek.

PUZZEL

CV ‘T IS WA verkoopt een puzzel in de vorm van hun logo. Handig doet één van de leden van ‘T IS WA aan een kijke voor hoe de puzzel kan worden opgelost. Een fluitje van een cent. De kijker wordt koper en zit de rest van de avond verwoed te proberen de puzzel op te lossen. Het is wat. Morgen misschien even bellen met ‘T IS WA.

Weerhuisje

Op het podium staat een levensgroot weerhuisje. Zo eentje dat het weer kan voorspellen. Als het vrouwtje naar buiten komt, wordt het mooi weer. Komt het mannetje naar buiten, dan gaat het regenen. Ernaast staat een kapstok met twee capes en twee steken. Nu nog wachten op de toekomstige Prins en zijn Gevolg. “Dat kan nog wel even duren”, zegt secretaris Hans van Steen, “want er zijn twee kratten bier zoek en zonder bier (brandstof) komt de Raad van Elf niet”. Nou dat weer.

Huldiging

De lapswanzen bijten het muzikale spits af en brengen sfeer in de zaal. Na hun optreden neemt Anton Sprangers, de spreekstalmeester van CC Giegeldonk, het woord. “Adrianos was de elfde Prins van Giegeldonk”, memoreert hij, “en we gaan vanavond voor de dertigste keer een Prins kiezen.” Vervolgens kondigt hij de Bimde Blaozers aan. Nieuwsgierigen beginnen wat te morren: nu weten ze nog niet wie de nieuwe prins wordt. Maar het geroezemoes verstomt als adjudant Martin Jongeneelen naar voren geroepen wordt. Hij is 25 jaar in functie. Marcel Braun, voorzitter van CC Giegeldonk, speldt hem de versierselen op onder luid applaus van het publiek.

Verkiezing

Spreekstalmeester Anton stelt het weerhuisje in gebruik, maar in plaats van een mannetje en een vrouwtje komen er twee vrouwtjes uit. Een tweede poging lukt beter: een Page en Prins Kiske komen tevoorschijn. Is dat een voorteken dat Adrianos het echt niet meer doet? Er volgen nog drie oud-Prinsen. En dan steekt Adrianos breed lachend zijn hoofd uit het weerhuisje. Hij gaat voor nog een ambtstermijn. En NAC gaat er ook voor: de gelijkmaker valt en even later het winnende doelpunt.

 

Bron: CV ‘T Is Wa, Joost – Haagse beemden nieuws