Terug naar 1997

Bouwruimte 01

Alle Bredase carnavalsclubs voor komend seizoen onder dak

De bouwers van de Kielegatse optocht hebben voor komend seizoen allemaal een dak boven hun hoofd. De gemeente heeft voor de laatste twee verenigingen die op straat stonden, een loods gevonden waarin ze voorlopig terecht kunnen.

Alleen nieuwkomer ‘Tiswa heeft nog geen bouwplek. ‘Maar die zijn niet bereid huur te betalen en dan kun je het in Breda wel schudden,’zegt T. Borghouts, voorzitter van de Bredase Federatie van Carnavalsverenigingen (BFC).

Hij is druk bezig geweest om de Schobbejakke en de Narrekoppen ergens onder te brengen. Borghouts: ‘Tussen Breda en Terheijden hebben we een loods gevonden. Breda huurt die voor ons en wij verhuren die weer aan die twee clubs. Het is een mooie tussenoplossing. De schobbejakke en Narrekoppen stonden al twee jaar op straat en dreigden uit elkaar te vallen. Dat zou jammer zijn, want zij komen tijdens de optocht altijd goed voor de dag.”

De BFC is samen met de gemeente nog altijd op zoek naar een vaste bouwhal voor de Bredase carnavalsverenigingen. De huidige brandweerkazerne staat bovenaan het verlanglijstje dat bij het stadskantoor is ingeleverd. “Mijn contacten bij de gemeente zeggen dat het voor negentig procent rond is, het moet alleen nog in de politiek besproken worden,”weet Borghouts te vertellen.

Een voorlichtster van de gemeente zei gisteren dat er nog niets zeker is over de toekomst van de huidige brandweerkazerne. “We zijn er wel mee bezig, we bekijken onder meer de huidige staat van het gebouw en hoeveel het gaat kosten om het geschikt te maken voor een bouwhal. Daarna moet de politiek een uitspraak doen.”

Als de Brandweerkazerne beschikbaar komt voor de BFC, dan wordt deze een bouwhal voor alle clubs. “Om te voorkomen dat er op het gebied van milieu problemen ontstaan, gaan we ze dan verplichten om in de brandweerkazerne te bouwen,” aldus Borghouts.

In de Bredase bouwloodsen wordt gewerkt met polyester, er is verf opgeslagen en door het lassen is er brandgevaar. in het afgelopen carnavalsseizoen vloog de wagen van De Sloffers tijdens laswerkzaamheden in brand.

De Schobbejakke en Narrekoppen zijn zo blij met hun nieuwe bouwruimte dat ze op zondag 9 november hun loods aan de Nieuwe Bredasebaan 18r officieel openen. Daarvoor zijn alle fractievoorzitters van de Bredase politieke partijen uitgenodigd.

Giegeldonk heeft voor de bouw van de prinsenwagen een vaste bouwloods neergezet. De bouwkeet die ernaast staat, wordt gebruikt als ontmoetingsruimte en vergaderlokaal. De stichting c.c. Giegeldonk viert dat zondag 16 november met een open dag.

Bron: C.V. ‘T Is Wa, Joost – BN De Stem