Terug naar 2007

Gluren Bij De Buren

Gluren bij de buren

Carnaval in Giegeldonk wordt niet alleen door onze eigen stichting gemaakt. Het Giegeldonks carnaval bestaat mede omdat andere carnavals verenigingen in de wijk hun bijdrage leveren aan dit feest. Meestal met deelname aan de giegeldonkse optocht en uiteraard met aanwezigheid op onze feest locaties, maar ook treden ze bijvoorbeeld op tijdens de bonte bimde avond. In deze rubriek laten we ieder jaar een andere vereniging aan het woord . Dit jaar is dat CV tiswa.

CV ‘T Is Wa behoeft eigenlijk nauwelijks introductie. Het is die groep die elk jaar met hun houten puzzels voor een hoop lol en hilariteit zorgt. Ooit begonnen als een middel om wat inkomsten bij te krijgen zijn het tegenwoordig gewilde hebbedingen. De puzzels verkopen zichzelf .

Creatief met klussen
Ik fiets door de reeperf op zoek naar de thuisbasis van CV ‘T Is Wa. Op mijn briefje kijken voor het juiste huisnummer hoeft niet. In een van de voortuinen pronkt trots het fietsenrek van de club. Het leidt geen twijfel, deze mensen zijn creatief met klussen.!!
Even later zit ik aan tafel met Jan, Rian, Janneke, Joost en Bart. Gezellig naast de kerstboom. Ja, dat is wel eens anders geweest! zegt Rian. We hebben een jaar gehad, toen moest de kerstboom het huis uit omdat de hele kamer in beslag werd genomen door een piratenschip dat we aan het bouwen waren.”
Maar laten we bij het begin beginnen. Alweer bijna 13 jaar geleden is cv tiswa opgericht.
Vanuit de ouderraad van de basisschool met als doel een gezelligheidsvereniging op te bouwen . De toen uit 22 personen bestaande groep gaat als een van hun activiteiten meedoen in de carnavals optocht. Dit bevalt zo goed dat het een jaarlijks terugkeren fenomeen wordt
Ja verteld Rian dat was nog een heel gedoe want wij mochten ’s avonds in de school bouwen, maar de andere dag moest de school natuurlijk wel schoon zijn
Tegenwoordig is de vereniging niet meer zo groot. Nog maar 7 leden. Immers de kinderen werden groter en gingen naar het voortgezet onderwijs. Zo viel de groep ouders ook langzaam uit elkaar en bestaat de vereniging nog slechts uit enkele gezinnen.
Jan; Toch gaat het er wel officieel aan toe. Compleet met contributie. We hebben zelfs officiele statuten. Verder hebben we elk jaar een vergadering waarin een plan wordt op gesteld. We zorgen dat we zo om de 6 weken iets hebben. Dat kan een fietstocht zijn, of een spelletjesmiddag. Natuurlijk moet met het bouwen ook de taken verdeeld worden.

Puzzelen en bouwen
Dat bouwen doen jullie dat hier in huis? Rian : ja het is nu eenmaal moeilijk om aan ruimte te komen dus wordt hier alles aan de kant geschoven. In de huiskamer wordt gezaagd, geschilderd, geplakt en noem maar op. Het is hier in januari en februari af en toe net een werkplaats. Op aswoensdag hebben hier dan ook altijd grote schoonmaak en daarna gaan we lekker met zijn allen haringhappen.
En wie verzint er nu de puzzels ?
Joost; Dat doet janneke, dat is onze speldoos. Zij verzint in oktober de puzzels altijd. Dan maken we een exemplaar. Als de andere leden hem dan op kunnen lossen is die geschikt om in serie te maken. Ook dat doet CV ‘T Is Wa overigens in eigen beheer, gewoon aan de keukentafel.
Kan iedereen die puzzel dan oplossen? Janneke; Dat is natuurlijk de lol. Dat de mensen tijdens carnaval naar ons toekomen met hoe werkt dat nou? Dan doen we het een keertje voor, maken de oplossing weer ongedaan en laten de mensen lekker verder puzzelen.
Is het wel eens gebeurd dat een puzzel niet op te lossen is? Bart: Nou eigenlijk niet. Ja een keer. We hebben met ons elf jarig bestaan een grote puzzel van Giegeldonk gehad. Maar die klopte niet. We hebben hem toen met carnaval op het toneel opgelost nadat we hem aangepast hadden.

prijzen
Die raad die hebben jullie wel meer tuk gehad is het niet. ja lachen Jan en Rian met het 22 jarig bestaan van giegeldonk was het motto: 2 keer 11 het gaat vanzelf! We hebben toen in de optocht een 2e raad van elf bedacht die wel vanzelf liep. Dit als reactie op het jaar daarvoor waar de raad in het kraaienest soms meer aan de bar hing dan in de zaal aanwezig was. De optocht jury vond het maar niks, en we werden laatste. Maar van de vrienden van de prins hebben we toen de 1e prijs gekregen. Die hadden haarscherp door wat we bedoelden en zagen de humor daar wel van in.
Hebben jullie nog meer prijzen in de wacht gesleept?
Joost: We waren vorig jaar met de grote optocht in de stad zesde en we zijn in giegeldonk afgelopen drie jaar eerste geworden in de categorie groepen. Ja, da’s ook nog een mooi verhaal. Toen wij elf jaar bestonden zouden we als elfjes gaan. We hadden prachtige gazen vleugels gemaakt. Maar op carnavalszaterdag waaide het zo hard, toen we naar de optocht liepen waaiden vrijwel meteen onze vleugels kapot . We zijn toen in allerijl terug naar huis gegaan en hebben snel iets in elkaar gedraaid. We gingen toen als baby’s en kinderen van elf Daarmee hebben we toen alsnog de eerste prijs mee gewonnen

Wat gaan jullie van het jaar doen?
Joost: Dat houden we nog even geheim maar natuurlijk doen we weer mee met de optocht en de eerste puzzels zijn al weer verkocht.
Wel, tiswa we wensen jullie veel succes. We zijn benieuwd.

Bron: CV ‘T Is Wa, Joost –┬áDe Giegeldonker, Peter Marijnisse